pod dachem wraz ze zintegrowanymi szklarniami
Klient: AGRO RYBIA FARMA HANDLOVÁ
Lokalizacja: Słowacja
Hodowany gatunek: sum afrykański (Clarias gariepius)
Przewidywana wydajność: 1000 t/rok
Powierzchnia produkcyjna: 4200 m2 (z zapleczem)
Powierzchnia produkcji: 1300 m2
Powierzchnia szklarni: 6700 m2
Początek budowy: kwiecień 2014 r.
Eksploatacja: od września 2015 r.
STRUKTURA PODSTAWOWA SYSTEMU
Wylęgarnia (hatchery) – produkuje ikrę i narybek oraz skorupiaki do zarybienia obiektów hodowlanych gdzie ryby dorastają do wielkości docelowej. Produkcja z użyciem wylęgarni daje dodatkowe możliwości i korzyści:
- Całoroczna produkcja
- Możliwość udoskonalania genetycznego
- Mniejsza zależność od zewnętrznych dostawców narybku
Kwarantanna (quarantine) – zbiorniki kwarantanny są bardzo ważne dla ochrony ryb przed wybuchem epidemii w zbiornikach hodowlanych. Będąc w ich posiadaniu oraz dysponując wiedzą jak skutecznie poddawać kwarantannie narybek lub chore ryby, chronimy zakład produkcyjny przed chorobami zakaźnymi i koniecznością użycia chemii do walki z nimi.
Kwarantanna – pomieszczenie z prostym wyposażeniem umożliwiającym łatwą dezynfekcję i leczenie. Ryby zazwyczaj pozostają w kwarantannie przez 4 tygodnie. Są wtedy pod staranną obserwacją pod kątem chorób celem ochrony zakładu produkcyjnego.
ZAKŁAD PRODUKCYJNY
Zakład składa się z kilku części:
- małe zbiorniki lęgowe
- duże zbiorniki hodowlane
- uzdatnianie wody z biofiltrami
- system natleniania
- inne systemy wspierające